Perspektívák

Egyik első találkozásom a TED videók világával Kelly McGonigal előadása volt, ami a stressz-kezelésről szól. (Akit érdekel, itt megtalálja: https://www.youtube.com/watch?v=RcGyVTAoXEU)

Kelly McGonigal egészségpszichológus, előadása elején pedig elhangzik egy egyszerű kérdés: Úgy gondolja, hogy az ön által átélt stressz káros az egészségére?

A válasz pedig nagyon nem mindegy. Ha meg tudjuk változtatni azt, hogy mit gondolunk a stresszről, akkor a testünk stresszre adott reakcióját is megváltoztathatjuk. Ha sikerül a kellemetlen élményt átfordítani megoldandó kihívássá, az eredmény elképesztő lesz.

 

Mert mi is történik? Amikor stressz ér minket a testünk felkészül a kihívásra, gyorsabban kezd el verni a szívünk, gyorsabban lélegzünk, sőt erős szorongást is átélhetünk. És mi történik, ha másképp kezdünk gondolkodni az átélt testi reakcióinkról? Szorongás helyett akár boldogságban is részünk lehet. Hogyan?

A titok lényege a következő: ha sikerül a stresszre adott testi reakcióinkat úgy értelmeznünk, mintha testünk feltöltődne, hogy felkészítsen minket arra, hogy szembenézzünk a ránk váró kihívásokkal, akkor a szokásos kellemetlen, szorongással teli élmény helyett bátorságot, vagy akár boldogságot élhetünk át.

Nem mindegy igaz?

Továbbgondolva ezt, eszembe jutott, hogy mi lenne, ha a mindennapi életben is át tudnánk venni ezt a fajta gondolkodásmódot. Másképp gondolkodni, másképp látni a dolgokat magunk körül.  Mi lenne, ha ahelyett, hogy bosszankodnánk, hogy nekünk semmi sem sikerül, és már megint a mi a legzűrösebb kapcsolat, vagy munka, inkább megpróbálnánk kitalálni, hogyan fordíthatjuk az előnyünkre a helyzetet.  Idegeskedés és körömrágás helyett megnézhetjük, mit tudunk tanulni az adott szituációból, hogyan jöhetünk ki belőle erősebben.

Nőként (és most muszáj kicsit hazabeszélnem), például érdemes kihasználnunk azokat a tulajdonságainkat, melyek különbözővé tesznek minket a férfiaktól: intuíció, beleérző képesség, érzelmi megközelítések, kreativitás. 

Ahelyett, pedig, bosszankodnánk, hogy a férfiak mennyire nem értenek meg minket, érdemes inkább tanulni tőlük. Például a higgadtságot, azt hogy nem bonyolítják túl a dolgokat, hogy nem haragszanak senkire túl sokáig, és feleslegesen sem.

Még továbbmenve, ide illik a brief coaching egyik alapgondolata is: azt, ami jól megy, csináld tovább, ami nem, azt hagyd abba. Lásd meg azt, amit már most jól csinálsz, ami már ma jól megy, és folytasd.  Lásd meg azokat az erőforrásaidat, személyes tulajdonságaidat és emberi kapcsolataidat, amikkel már rendelkezel, amik már megvannak, és használd őket céljaid elérésére.