A játék, a mesék és a belső motiváció rövid története

„A játék önmagáért való… A gyermek játéka olyan örömszínezettel határozható meg, amely az átélésnek és az önmagáért való tevékenységnek az öröme.”(Mérei-Binet: Gyermeklélektan)

A gyerekek azért játszanak, mert örömüket lelik benne, és mert jólesik nekik. Valljuk be, mi felnőttek is szeretünk játszani, és az indokunk ugyanaz: játszani jó.

Ez pedig színtiszta belső motiváció.

És tudjátok mit? Minden vezető legfőbb vágya megtalálni alkalmazottai belső motivációját, de ez egy kicsit olyan, mint Eldorádó.

Ha megtaláljuk, hatalmas jutalommal kecsegtet, de oda jutni nem egyszerű. Az út tele van buktatókkal és akadályokkal. Mindezek mellett persze az a veszély is leselkedhet ránk, hogy ha melléfogunk és nem a tényleges Eldorádót, a valódi belső motivációt találjuk meg, akkor munkatársunk tovább áll és másik céget keres magnak.

Ezért minden erőnkkel igyekszünk megtalálni Eldorádót, azt a bizonyos belső motivációt, de nem igazán, tudjuk, hogy merre keressük. Ahogy mondtam, elérése sokszor nem egyszerű, és nem csak a buktatók és akadályok miatt, hanem mert bizony előfordulhat, hogy mi magunk sem mindig tudjuk mi is a mi saját belső motivációnk és ehhez kapcsolódóan nem mindig tudjuk biztosan azt sem, hogy mi az a tevékenység, munka, ami legalább részben önmagáért való a számunkra.

Mindezek ellenére hiszem, hogy nem annyira lehetetlen megtalálni.

Sok történetben a főhős akkor találja meg a kincset, ha jókor van jó helyen és hallgat másokra, figyeli az embereket és igyekszik együttműködni velük. Hasonlóképpen, ha vezetőként figyelünk az embereinkre, ismerjük őket, meghallgatjuk őket, sok mindent elérhetünk.

Ehhez azonban kellően elfogadó légkör kell kialakítanunk, ahol minden alkalmazott hangot adhat a véleményének, ahol lehetőség van tanulni és hibázni. Mindenkinek.

Mindezek mellett még valamire szükség van: lehetőséget kell biztosítani a fejlődésre, valódi karriercélokkal.

Nem is olyan bonyolult nem? Odafigyelés, megértés, őszinte légkör, valódi karriercélok. És a legjobb: ezek nem jelentenek plusz költséget.

A rossz hír viszont az, hogy ha a fentiekből akár egy is hiányzik, nem juthatunk el Eldorádóba. Ha úgy tetszik, a szirének áldozatai leszünk. :) 

Úgyhogy figyeljünk oda az intő jelekre, és szólítsunk mindenkit, akit segíthet, öreganyámnak, megadva a kellő tiszteletet, hiszen a kedves szó, az odafigyelés megmutatja helyes utat.