MLM rendszerek, avagy a hálózatépítés csapdájában

 

Gondoltam írok pár sort az MLM rendszerekről, mert álláskeresésem közepette a mai nappal bezárólag negyedszer futottam beléjük.

Miről is van szó? Az MLM egy angol betűszó, multi-level marketinget jelent. Avagy hálózatépítést. Ez egy értékesítési vállalkozási forma. A kérdés pontos megválaszolásának érdekében ismét a Wikipédiához fordultam: „A multilevel marketing-rendszer lényege, hogy az értékesítés a vállalattal alvállalkozói szerződésben lévő értékesítők vagy hálózatépítők által történik, személyes fogyasztás, illetve az ismerősök felé történő ajánlás által. Az értékesítést lényegében a független termékforgalmazókból álló, többszintű érdekeltségi viszonyok alapján épülő hálózat végzi, mely a terméket vagy szolgáltatást közvetlenül, direkt módon juttatja el a fogyasztókhoz.” Itt olvashattok többet a jelenségről: https://hu.wikipedia.org/wiki/Multi-level_marketing

Talán legklasszikusabb formájában ez számomra egyenlő a termékbemutató fogalmával. Van egy termék, legyen az algapakolás, edények, vagy a tökéletes pénzügyi tanács, mindegy, a lényeg az, hogy el kell adni. Kezdetben ismerősöknek, ajánlás által, aztán ha szerencséd van, akkor egyre bővül „az ügyfélköröd”, egyre több embernek tudsz eladni, és akkor esetleg jól jársz.

Van, hogy be kell fektetni az ilyesfajta, üzletbe, néha úgynevezett regisztrációs díjat kell fizetni, néha a kezdőcsomagot kell megvenni. Algapakolás alap készletet, vagy edénykészlet csomagot, amivel aztán lehet már „házalni”, és rábeszélni az ismerősöket a vásárlásra.

És, hogy miért is foglakozom ezzel a témával? Egyrészt, ahogy már a bejegyzésem elején is írtam, negyedszer jött szembe velem ez a „nagyszerű” lehetőség. Másrészt gondoltam, hogy megosztok veletek néhány gondolatot arról, hogy hogyan lehet elkerülni ezeket az ajánlatokat.

Persze csak akkor, ha valaki úgy gondolkodik, mint én, és aki viszolyog az ilyen munkától. Akinek ez az élete, és úgy gondolja, hogy ez az életmód neki való, legyen, én nem tartom vissza, sőt, becsülöm a bátorságát.

Na, de visszatérve az elkerülés praktikájához: A következő jelek mutatják, hogy a munka, amit ajánlanak, MLM rendszerű:

Első jel: Komolytalan e-mail cím, vagy honlap. (nem mindig) Második: Nem, vagy vonakodva akarják elárulni a cég nevét, ahol feltétlenül alkalmazni szeretnének. Harmadik: Nem derül ki a pozíció pontos neve a megbeszélés során, már az „interjúra” behívó telefonban sem. Arról, meg, hogy mik is lesznek a pontos feladataid, mélyen hallgatnak. Negyedik: Majdnem biztos, hogy a munkakezdés előtt valamit fizetned kell, (regisztrációs díj) vagy meg kell venned a kezdő alapcsomagot. Legyen az bármi is. Ötödik: Általánosságban bármit kérdezel, nem kapsz rá egyértelmű, és konkrét választ. Érdekességéként +1: nem akarnak visszaigazoló email-t küldeni, csak sms-t, maximum, arról, hogy hova kell menni, és kit kell keresni. (ez éppen ma történt)

Mindezekre azért van szükség a munkaadó részéről, szerintem, hogy kevésbé rutinos és esetleg kétségbeesett munkavállalót meggyőzzék. 

Még egyszer mondom, tisztelet annak, aki szerint ezek a típusú munkák jó lehetőségek, de szerintem nagyon nehéz megélni belőlük, és a „házalás” és ügyfélkeresés kényszer miatt megalázóak.

Tanulságként tehát megfogalmazhatom, hogy mint az életben sokszor, az álláskeresés közben is érdemes gyorsan megtanulni, hogyan kell olvasni a sorok között. Így elkerülhetőek a bosszúságok, és a felesleges kiadások, és megspórolhatjuk magunknak az egyébként elvesztegetett időt is. (pl. Budapestre felutazni vidékről nem két fillér, és nem is kevés idő)

Végezetül ajánlanék egy Facebook csoportot, közösséget, ahol tájékozódhattok a gyanús, vagy annak tűnő állas hirdetésekről, és ami segít olvasni a sorok között. A csoport neve: Feketelista álláskeresőknek. Itt mindent megtalálhattok, amit arról érdemes tudni, hogy hogyan is kerüljetek el egy kétes ajánlatot. Jó böngészést! :D