Hello, ez itt a 21. század!

Emlékeztek még atyáink és anyáink kézzel írt, gondosan megfogalmazott önéletrajzára? Tényleg kézzel íródott (ügyelni is kellett, hogy elég szép legyen a külalak és olvasható az írás) és a szakmai tapasztalatokon kívül személyes információkat is tartalmazott.

Ma már inkább vázlatos, lényegre törő önéletrajzokkal találkozhatunk. Praktikusabbak, csak a szükséges információkat tartalmazzák, és sokat változtak a kezdetekhez képest, de még mindig írott formában léteznek.

  

Az önéletrajz mellett az interjúztatás is sokat fejlődött. Manapság már nem is olyan ritka, ha az előszűrés része a videó interjú.

Ilyenkor a szokásos telefonos vagy személyes jelenlétet kívánó interjú helyett videó formájában, online kapunk lehetőséget arra, hogy bizonyítsunk.

Előre meghatározott kérdésekre adott időkereten belül (kérdésenként két-három perc) kell válaszolni.

Eleinte azt gondolhatjuk, hogy ne már ez annyira személytelen, meg különben is, ülünk a laptopunk előtt és magunkban beszélünk?

Meg kell hogy mondjam, nekem is voltak és vannak is fenntartásaim az online videó interjúval kapcsolatban (mert ugye nem mindenkit kedvel a kamera stb..) de jobban végiggondolva ez lehet a jövő.

 

Egy nem is olyan távoli időpillanatban el tudom képzelni, hogy már egyáltalán nem ülünk le bepötyögni az önéletrajzunkat, hanem egyszerűen felveszünk egy videót, amiben elmeséljük tapasztalatainkat, esetleg megválaszolunk pár kérdést és kész is. A végeredményt pedig csak elküldjük az adott cégnek, vagy feltöltjük egy adatbázisba.

El tudom képzelni, hogy idővel az állásportálokon már nem a kérem, ide töltse fel önéletrajzát felkéréssel fogunk találkozni, hanem egyszerűen arra kérnek majd minket, hogy ide meg ide töltsük fel bemutatkozó videónkat.

Hihetetlen? Nem annyira. Ijesztő? Meglehet. Annyi bizonyos azonban, hogy ideje hozzászokni. Életünk egyre több és nagyobb területére szivárog be az informatika, egyre több időnket és energiánkat veszi igénybe az online jelenlét.

És ha már így van, miért ne használhatnánk mindezt, a sok okos eszközt a kiválasztásban is?

 

Naponta rengeteg időt töltünk számítógép előtt vagy okos telefonunk nyomkodásával. Ma már viccesnek számít, ha egy kávézóban ki van írva, hogy nincs ingyen wifi, inkább beszélgessünk egymással.

Egyetértek azokkal, akik vallják, hogy ha már ennyi elektronikus eszköz vesz minket körül, akkor legalább okosan és tényleg okosan is használhatnánk őket. Pont azért, hogy ne csak a telefonunk, az óránk és ki tudja, még mink legyen okos, hanem mi is gondolkodó, értelmes emberi lények maradjunk.